Det här är vad jag lagade igår, återigen inte exakta mått eftersom det är roligare och blir godare att göra saker på känsla! Det enda jag visste innan jag satte igång var vad jag skulle göra men jag hade ingen aning om hur jag skulle göra det. Jag visste att jag ville göra en god kikärtsoppa och omvända Jocke som inte gillar kikärtor. Så jag sa inte vad det var för soppa och han älskade den! Då har man lyckats.
Lyxig kikärtssoppa med marinerade kantareller
Marinerade kantareller
Gör dubbel sats om du vill ha något gott i kylen att smaska på. Detta blev djävulskt gott!
Fräs 2 dl kantareller i olja i några minuter tills de får en fin yta. Blanda 1 dl olivolja, saften och rivet skal från 2 lime, 2 msk äppelcidervinäger, 1 finhackad röd chili, 1 dl finhackad koriander, salt och peppar. Låt kantarellerna marineras under hela matlagningen tills precis innan serveringen av soppan, då toppar du soppan med de marinerade kantarellerna.
Kantalrellsoppa
Fräs 1 purjolök (grovt hackad) i 1 msk smör och 1 msk rapsolja. Skölj ca 400 g kikärtor (jag använder tetrapacken som är ready to use istället för torra ärtor) och blanda ner i löken. Slå på ca 3 dl grönsaksbujong. Krydda med 1 lagerblad och 1 krm spiskummin ELLER muskot. Jag tog spiskummin men stod i valet och kvalet där. Koka ihop i ca 5 minuter. Ta fram stavmixern och mixa soppan riktigt slät. Slå i 2 paket cremé fraische och smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Servera gärna i glas, den är ganska mastig så som förrätt behöver man bara lite. Glöm inte att toppa med de marinerade trattkantarellerna.
Kantarellrisotto
Detta recept går att göra med t.ex. champinjoner, shitake eller någon/några andra goda svampar också!
Finhacka 1 gul lök och 1 vitlök och fräs i en klick smör. När löken blivit blank och mjuk: slå på ca 4 dl avorioris och 4 nävar trattkantareller och fräs i någon minut. Späd med 1 liter svampbuljong och 0,5 dl matlagningsgrädde och rör om medan riset sjuder. Nu får du vara aktiv den närmsta tiden! Röra, späda, röra, späda - tills buljongen och grädden är slut och risotton blivit krämig och fin. Smaka av så att konsistensen är den rätta, späd på lite vatten om risotton behöver någon minut till eller så. Vänd ner 2 dl riven parmesan precis innan servering. Hyvla några skivor parmesan som garnering.
Vaniljkesella med hallonsås
Det kan inte bli mycket enklare! Koka upp 1 dl vatten med 2 dl frysta hallon, 1 dl socker och 1 dl florsocker. Låt det sjuda i ett par minuter. Servera i ett coctail- eller champangeglas, vaniljkesellan (ca ett halv paket per person) i botten, såsen på toppen. Garnera med ett par frusna hallon och/eller lite riven vit choklad. Mmm...
Jag ska få igång det här med fotandet och ta bilder på mina konstverk snart! Jag är lite seg i starten antar jag...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar