Nu är degen till kvällens pizza på jäsning. Det här är min absoluta favoritpizza! Har hämtat inspiration från en god pastarätt jag åt en gång i Little Italy, New York. Var noga med att smaka av såsen tills du tycker att den är fantastisk, det är den som är det viktigaste på hela pizzan!
Pizza är roligast att baka om man är flera!
Deg:
Blanda 25 g jäst med 2 dl ljummet vatten. Lås jästen lösa upp sig. Blanda i 1 tsk salt, 3 msk olivolja och 5 dl vetemjöl (eller eventuellt 3 dl vetemjöl och 2 dl dinkelmjöl). Degen ska bli smidig. Låt jäsa i ca 1 timme.
Tomatsås:
Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 1 finhackad vitlök någon minut i olivolja. Tillsätt 1 förpackning tomatkross (varför använda konservburkar när det numera finns tetrapack?), gärna med chilismak, 2 msk tomatpuré, ca 1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 3 tsk vitvinsvinäger eller vitt vin, oregano och basilika efter smak. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sätt på ugnen på 250c.
Fyllning:
Kavla ut pizzan i den tjocklek och storlek du vill ha den. Jag tycker att det blir godast att göra två plåtar med riktigt tunn deg. Bred ut ett jämnt lager av din goda tomatsås över pizzan. Strö över riven mozarella och parmesan, färska eller marinerade vitlöksklyftor, kronärtskocksbottnar och pinjenötter. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills den ser bubblig och knaprig ut. Precis innan servering garderar du pizzan med en hel del ruccola och klickar ut philadelphia överdet hela.
NJUT!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar