27 augusti 2009

Kantarellsoppa med kesellabröd

Och dagens middag blev riktigt lyxig, jag trodde nästan att det var lördag när vi åt den... Tack Elisabeth för kantarellerna!

Kantarellsoppa
Fräs 1 grovt hackad salladslök, 2 vitlöksklyftor och 3 stora nävar trattkantareller i smör och olja tills vätskan från svamparna förångat. Slå i 1 glas vitt vin och koka i någon minut. Slå på ca 2-3 dl grädde och 3 msk kantarellfond. Låt det hela sjuda i ca fem minuter. Mixa därefter det hela med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Fräs några fina trattkantareller i lite smör som garnering.

Kesellabröd
Sätt ugnen på 225 c! (Den glömmer jag alltid att sätta på.) Lös upp 1 paket jäst (50 g) i 5 dl ljummet vatten. Tillsätt 0,5 dl olja, 1 paket kesella, 1 msk honung och 2 tsk salt. Slå på fullkornsvetemjöl (ca 10 dl?) tills degen blir fast. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter tills brödet är gyllenbrunt.

Timjan- och vitlökssmör
Blanda 50 g smör med 1 vitlök, 1 tsk timjan och 1 tsk flingsalt.

Perfekt förkylningsmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar