23 augusti 2009

Pumpa- och valnötsbröd och sallad med chili- och balsamvinegrett

Nu sitter jag i sängen och jobbar lite. Jag njöt när jag åt frukost - brödet jag bakade igår LÄSKIGT gott. Jag freebasade helt utan recept men ungefär så här gjorde jag:

Jag smulade ner 50 g jäst 5 dl ljummet vatten. Tillsatte 1 dl olivoja, 2 msk torkad timjan, 1 msk torkad oregano, 1 msk torkad basilika, 1 msk flytande honung och 2 tsk salt. Därefter slog jag i 10-12 dl rågsikt tills degen blev fast men kletig. Allra sist blandade jag i 3 msk rostade pumpakärnor och 3 msk grovt krossade valnötter. När degen jäste i ca 30 min lagade jag till en trevlig middagssallad. Innan jag ställde in limpan i ugnen strödde jag över rostade pumpakärnor och flingsalt samt ringlade över lite olivolja. 40 minuter senare hade jag en perfekt matig och kryddig limpa. Blev otroligt nöjd.

Obs! Glöm inte att lägga brödet på ett galler att svalna när det är färdiggräddat. Annars kan det bli kladdigt undertill.
I min sallad hade jag roccula, kidneybönor, fetaost, rödlök, körsbärstomater, gul paprika och rostade pumpakärnor.
Till den gjorde jag en chili- och balsamvinegrett;
4 delar balsamvinäger, 2 delar olivolja, 1 del saft från en lime, 1 finhackad röd chilifrukt (alternatiovt 1 msk Sambal Oelek), salt, peppar och italiensk salladskrydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar